woensdag 27 december 2023

St.Nicolaasga 'Krystkuier'

St.Nicolaasga:  Het was alweer voor de 7e keer dat we deze prachtige Krystkuier mee mochten lopen. In 2015 voor het eerst, toen 2016, 2017, 2018 en 2019; daarna volgden 2 coronajaren maar gelukkig kon er in 2022 weer uitgebuikt worden op 2e Kerstdag. Hieronder volgt eerst de filmmontage die we met de filmcamera en actioncam van editie 2023 hebben gemaakt (Klik op plaatje):



Vanaf 2016 hadden we de filmcamera mee, daarvoor maakten we meestal een foto reportage van  wandeltochten die we meeliepen. Het was lang onzeker of de weersomstandigheden geen roet in het eten zouden gaan gooien. Er was heel veel regen gevallen in de weken voor Kerst en er waren al enkele wandeltochten afgelast rondom Kerst. Maar net als vorig jaar waren de weergoden de kuier goedgezind! Op 2e kerstdag was het meest droog en er scheen af en toe een bescheiden zonnetje! De organisatoren hadden wel veel werk moeten verrichten om al die wandelaars in zondagse kleding niet een ongewenst modderbad te bezorgen. Er werd in de week vooraf aan de kuier nog veel werk verzet! De route werd deels omgelegd en op de minst begaanbare paden werden platen gelegd. Veel werk dus voor de organisatie en een grote pluim dat dit allemaal goed gelukt is. 

De wandeling:  Gestart werd als gewoonlijk in zalencentrum St.Nyk tussen half 1 en half 3. Voor 3 euro kon je meelopen en kinderen zelfs gratis. Het werd al snel druk en de zaal was snel vol met al die bolle Kerstbuikjes😅. Het begin van de route ging traditioneel eerst door de Kerk waar de laatste jaren shantykoor 'De Headammers' onder leiding van de André Rieu van het koor de hr. Jacob Jellesma hun zangtalenten mogen laten horen. We maakten eerst een rondje in de Kerk. Daarna liepen we traditioneel langs die mooie Mariagrot en gingen we de 6km. lange route op. Op het volgende muzikale item hoefden we niet lang te wachten, in de kleine hervormde Kerk speelden de 3 violisten prachtige muziek! Oa. het mooie mooie 'Air' werd haast foutloos gespeeld! Prachtig!! Verderop zagen we de schapen met een Herder en de begeleidende hond, de schapen liepen me haast omver😅. In de vijver in het kabouterbos was een speedbootje met een chauffeur die het duidelijk niet voor het eerst deed. Hij trok veel bekijks. Aan het einde van de plas was catering en de Kerstman- en vrouw stonden in de arreslee te wachten of ze met iemand op de foto mochten.

Verder zagen we onderweg boomsnijkunstenaars, Popkoor Meiienoar trad op bij Jaarsma aan het Wilhelminabos en daar kon je ook broodjes beenham en warme chocolademelk krijgen. Het Popkoor verraste met enkele (voor ons) nieuwe nummers die prachtig en vol enthousiasme werden gebracht! Onderweg naar het toneelstukje zagen we nog Midhoornblazers. Kunstig om uit zulke lange apparaten sowieso nog geluid te krijgen. 

Het toneelstukje werd gespeeld door Toanielselskip Sint Nyk die er een soort kwis van maakten. De hoofdprijs was een kaartje voor de uitvoering op 26 of 27 Januari OF 2, 3 of 10 Februari. De uitvoeringen beginnen om 20.00u en zijn te zien in Zalencentrum Sint Nyk. De uitsmijter deze dag was vlak bij de finish bij het Wilhelminaparkje. Daar waren prachtige (Roof) vogels ten toon gespreid die allen aan een touwtje zaten. De grote roofvogel liet zich fotograferen met de wandelaars, enkelen zie je op ons filmpje. Mooie beesten! Terug bij het zalencentrum was het gezellig druk en we konden nog even een biertje nemen en nababbelen over de mooie wandeling. 

Volgende week 7 Januari lopen we vanuit Luinjeberd de uitgestelde Âldjierskuier met hopelijk betere weersomstandigheden dan de geplande tocht!

Tot slot:  Nogmaals hulde aan de organisatie die er ondanks de vele regen vooraf gewoon heeft doorgezet om van deze 2e Kerstdagkuier wederom een prachtige en onvergetelijke dag van te maken! We hebben samen met die vele honderden wandelaars genoten de wandeling, alle muziek en het entertainment!! 

TIGE TIGE DANK daarvoor!!!





De 6km. lange route.

ORGANISATOREN: BEDANKT VOOR DE PRACHTIGE WANDELING!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten