maandag 20 november 2023

Odulphuspad 12: Scharnegoutum-Jorwert

Scharnegoutum: Op vrijdag 17 November liepen we alweer de 12e etappe van het prachtige Odulphuspad. De officiele route liep van Sneek naar Mantgum maar omdat we de vorige keer waren doorgelopen naar Scharnegoutum ipv. Sneek gingen we dus ook nu starten vanuit Scharnegoutum. We wilden niet in Sneek parkeren vandaar de keuze. We liepen wel een aantal kilometers door naar Jorwert anders hoefden we maar 11 km. te wandelen. Meintsje had pech met haar camera, er zat een kras op de memorykaart en alle foto's waren mislukt. Sneu, ze had zo haar best gedaan! We hebben wel wat foto's; die zijn uitgezocht en geknipt uit het filmpje. 

DE BEELDEN:

FILMLINK KLIK HIER   /   FOTOLINK KLIK HIER

De routes van vandaag: Eerst met de auto naar Jorwert zo'n 55km.; vandaar een fietsroute van zo'n 12 km. naar startplaats Scharnegoutum, fietsen bij het dorpshuis gezet en wandelen naar Jorwert ongeveer 15km. Wat omslachtig misschien maar het is goed te doen, je moet wel op tijd weg 's morgens en dan ben je nog tot de avond wel bezig met het traject. Maar we hebben natuurlijk wel tijd en nog geen geraniums dus lekker een dagje gezond bezig!

Route 12 was een fantastische route, eerst een mooi pad langs het water met mooie
vlondertjes, daarna stukken door pittig te belopen weilanden, een stuk langs het spoor en natuurlijk de passages Boazum (waar we op afstand langs liepen over een weiland), Easterwierum en Mantgum. verder kruisden we de Slachtedijk die loopt van Oosterbierum naar Rauwerd en die volgend jaar weer op het programma staat.

We liepen na Mantgum nog een stuk over het St.Jabikspaad, een 140km. lange route van St.Jacobiparochie naar Hasselt in Overijsel. Een paar prachtige Kerkjes sierden de route, jullie moeten het filmpje van ruim 5 minuten maar eens bekijken. 

We lopen nog 3 etappes en dan hebben we de hele route afgelegd. Het zal nog wel de rest van dit jaar bestrijken want we wisselen het Odulphuspad steeds af met een rondwandeling. Met een frequentie van 1 tocht per week zijn we dus nog even bezig. Volgend jaar gaan we de kilometers wat uitbreiden ivm. het plan om zowel de 11-Stedentocht als de 2 daagse tocht in Diekirch in het voorjaar te lopen. Opgave daarvoor doen we pas op het laatste moment want we hebben geleerd dat er zomaar een kink in de kabel kan komen en dan ben je je geld kwijt.

De eerstvolgende wandeling is de Flal tocht vanuit Winsum die 18 November jl. georganiseerd werd gelopen. Wij lopen hem dinsdag 21 November met ons hondje, want dan mag ze natuurlijk mee. Meer hierover zsm op deze site.


Filmpje (Actioncam) van ruim 5 minuten



Startplaats Scharnegoutum Kerkje.