maandag 2 oktober 2023

Odulphus 10: Gaastmeer-Blauwhuis

Gaastmeer: Alweer etappe 10 van die prachtige Odulphusroute die een groot deel van de ZWH hoek bestrijkt! Etappe 9 viel wat tegen doordat we een hele tijd op een lange saaie weg (...van Koudum naar Gaastmeer) moesten lopen met weinig bezienswaardigheden. De laatste 2 kilometers daarintegen waren de mooisten nog met een mooi paadje door een weiland en 2x over een pontje. Meintsje maakte van de 10e etappe een serie foto's en die kun je zien op de volgende link:

FOTO'S KLIK HIER!

Meintsje en ik parkeerden de auto in Blauwhuis, de finishplaats van de wandeltocht. Toen een veel kortere route fietsen naar de startplaats Gaastmeer, daar de fiets droppen bij een leegstaande school om vervolgens de 16 km. lange wandeltocht naar Blauwhuis te doen.  Een heel gedoe maar we zijn er inmiddels ervaren in. Soms wandelen we de route eerst en fietsen dan later weer naar de auto. Het is maar net waar de wind staat.

De route verraste ons, die was heel mooi! We liepen via Lytse Gaastmeer naar Idzega waarna we
door de weilanden langs de Idzegaester Poel en de Skutelpoel liepen. Hondje mocht daar niet lopen dus Nanja mocht weer op haar ereplaatsje zitten (..in de draagtas). Ze vindt dat heerlijk na al die inspanningen en geeft geen kik als ze gedragen wordt. Langs het water was nog een fantastische pauze plek boven op een uitkijkpunt aan het water maar helaas......het bankje bovenop was bezet!  Na nog een stuk langs het spoor kwamen we na 10km. in Oudega aan. Mooi stukje en bij een school zagen we allemaal foto's aan een muur met zelfs een bekende politicus! Allemaal (oud)-inwoners van Oudega!  De bekende Nederlander staat op een foto, eeuwige roem wie hem ontdekt! 

Na Oudega nog een prachtig stuk langs het water en een Molen, weer langs het spoor en via Greonterp verder naar Blauwhuis. De auto stond bij het Kerkje daar en moe maar voldaan haalden we de fietsen weer uit Gaastmeer om vervolgens snel naar huis te gaan voor bami, een biertje en een heerlijke rustplaats op de bank!

De volgende route gaat van Blauwhuis naar Sneek maar mogelijk lopen we iets verder naar Scharnegoutum, dan hoeven we niet in Sneek te parkeren. Mooie dag gehad, heerlijk weer en goede benen!!