zaterdag 2 december 2023

Odulphuspad13 Easterlittens

Easterlittens:
In week 48 in 2023 liepen we alweer de 13e etappe van het Odulphuspad. Officieel loopt deze etappe van Mantgum naar Easterlittens maar tijdens etappe 12 waren we al doorgelopen naar Jorwert. Geen filmcamera mee maar wel een fototoestelletje waarmee we de volgende diashow (6m.) maakten: 
Even klikken op de foto!



De start van deze dag was in finishplaats Easterlittens. We liepen naar onze start
Jorwert want de fietsroute was kort (5km) wat net zo goed belopen kon worden. We hadden geen filmcamera mee dit keer (...vergeten) dus de opnames zijn met het foto-toestelletje genomen en daar hebben we een diashow van gemaakt.  Via Baard liepen we via een heel drassig pad naar Jorwert waar we op het Odulphuspad kwamen. We liepen door Fûns waar een leuke pauzelocatie was met enkele beelden en een soort café maar dat hebben we links (...en rechts) laten liggen. Te vroeg! We liepen na Fûns een prachtig pad af over een weiland en mooie smalle bruggetjes. Nog veel zwanen gezien met hun grote kleine jongen! In Hilaard vielen de Lama's en een Koptisch Orthodoxe Kerk in het oog. 

Na Hilaard kwamen we in Boksum waar we de tassen even van de rug afhaalden en pauze namen. Nanja ging lekker in de rugtas zitten, lekker warm! Verderop een prachtig Kerkje op een terp. Verderop zagen we de 'cipel' van Deinum, hebben we vroeger vaak bezongen, maar daar kwamen we niet, Haitse Holwerdapaed vernoemd naar het boek 'De sûnde van Haitse Holwerda' die in deze omgeving speelde. Ulbe van Houten was de schrijver. Zijn jullie (...lezers) weer op de hoogte😅. Mooie maar drassige paden, prachtige Kerkjes en mooie weidse blikken onderweg!! Een prachtige route net zoals de meesten van dit mooie Odulphuspad! Nabij Leeuwarden hoorden we de F16's vliegen, een oorverdovend kabaal!


In Blessum viel alweer een Kerk op: de Mariakerk die veel oude elementen bezit zoals een 13e eeuws klok met een wat nieuwer uurwerk (17e eeuws); de statenbijbel uit 1639 en het orgel die dateert uit 1659. Acht keer per jaar zijn er diensten uit de Protestanse gemeente Terpoarte van Deinum, Boksum en Blessum. Verder doet het dienst als Dorpshuis. De Kerk is verder ook te huur.

De slotkilometers van de route gingen veelal langs het water en we deden opnieuw Baard aan nu langs het Odulphuspad. Via het water liepen we vlot op het verharde fietspad naar Easterlittens waar we afgevlagt werden. Een wederom prachtige route, niet geheel hondvriendelijk maar dat lossen we altijd op met onze draagtas.  Nanja heeft zo'n 3 kilometer achterop meegelift, ze vindt dat altijd prima en wil er vaak nauwelijks meer uit. 

We hebben wederom genoten van een etappe Odulphuspad en we beoordeelden het beiden met een ruime 7,5, een cijfer waar ik op school alleen met wiskunde maar boven kwam😅. Ons volgende doel is volgende week de dan al georganiseerd gelopen tocht van de Flal vanuit Bolsward te lopen.