maandag 11 maart 2024

Luinjeberd Foarjierskuiertocht 10.03.2024

Luinjeberd:  Op 10 maart 2024 was het dan eindelijk zover: De tot 2x uitgestelde Âldjierskuier / Nijjierskuier van oorspronkelijk 23 December 2023 en 10 Januari 2024 werd uiteindelijk omgedoopt (genoeg water) tot een milde Foarjierskuier op de 2e zondag in Maart! De oorspronkelijke data leverden teveel problemen op ivm. wateroverlast op de weilanden waar een groot deel van de route overheen zou gaan. Maar 3 x is scheepsrecht en vol verwachting reisden we 10 maart af naar Luinjeberd waar naast de traditionele 10 en 5km. voor het eerst een 20 km. was opgenomen in de route. Meintsje en ondergetekende mochten wederom wat beeldmateriaal verzamelen en de resultaten daarvan staan op onderstaande link:

FILMLINK KLIK HIER   

De start van de 20km. was om 10.00u vanuit Café/Cafetaria 'Ónder De Linden' en die van de 10 en 5 km. om 11.00u. Wij besloten om de 10km. mee te lopen en daar de opnames te maken temeer omdat alle attracties onderweg op de kortere afstanden plaats zouden vinden. Maar we waren er voor 10.00u om de start van de 20km. ook even te kunnen filmen, daarvoor hadden we onze drone ook meegenomen die we verder onderweg verder niet mee zouden nemenvanwege een aardig windje.  Het zou zoals gewoonlijk een prachtige en verrassende tocht worden samengesteld door die fantastische organisatoren van GFTO Aengwirden.

De route van de 10km. was ruim 12 km. bleek maar dat was niet erg, het werd een prachtige wandeldag! We liepen veel over weilanden die nu redelijk goed begaanbaar waren in tegenstelling tot December?Januari toen de tocht werd afgelast. Onderweg stond oa. een reuzenrad waar alle deelnemers enkele ronden in mochten mee draaien. We liepen verder 2x door een boerderij waarvan 1 met paarden en een ander met koeien en vers gebakken oliebollen😊. Er was een heus huwelijk onderweg met innige (gewenste?) kussen, de Kerstman was aanwezig al kwamen we er niet uit wie de echte was. (Er werd een spelletje 'Wie van de drie' gespeeld maar ze claimden alle drie de titel Kerstman!). In het Kerkje van Terband zong en speelde dat fantastische 'Foarjierskoor' die er duidelijk zin in hadden! Ons filmpje wordt geheel geflankeerd met de fleurige noten van het koor. In het Kerkje was verder een borrel te krijgen. Onderweg verder een sukje kaas, de vogelwacht Tjalleberd was er met een stand en er werd 2x uitlag gegeven in een boerderij bij oa. de melkmachine. We konden een potje curling spelen met theepotten, kortom van alles te doen en te zien!

We hebben genoten van deze prachtige wandeltocht, het is elk jaar weer een feestje hier mee te mogen doen. Bedankt organisatoren en vrijwilligers, het was een fantastische Aldjiers- Nijjiers- Foarjierstocht😅. TIGE DANK!!